طراحی و ساخت سامانه هشدار سرمازدگی برای گلخانهها، باغات و مزارع
مؤمنی، د.، مشکات، م. ۱۳۹۸٫ طراحی و ساخت سامانه هشدار سرمازدگی برای گلخانهها، باغات و مزارع. فناوری در کشاورزی، ۵، ۵-۲٫
افت شدید و ناگهانی دما و قرارگرفتن گیاهان به مدت طولانی در دماهای پایین، سرمازدگی محصولات کشاورزی را به دنبال خواهد داشت. در شبهای صاف اوایل بهار و یا اوایل پاییز، در اثر رهاسازی تمام انرژی دریافتی از خورشید، زمین به تدریج سرد شده و در نزدیکیهای صبح کاهش درجه حرارت به حداکثر خود میرسد و شرایط لازم برای برای بروز سرمازدگی ایجاد میشود. همچنین عامل تنش سرما، میتواند در اثر وزش باد و یا انتقال توده هوای سرد به یک منطقه باشد. این که هر محصولی در چه دمایی دچار سرمازدگی میشود به عوامل مختلفی بستگی دارد. موقعیت مکانی باغ، مدت زمانی که درخت در معرض سرما قرار میگیرد، سرعت سرد شدن هوا، رقم درخت، سن درخت و غیره از جمله این عوامل هستند. جوانههای باز نشده، سرمای بیشتری در حدود ۰٫۵ تا ۱٫۵ درجه سلسیوس را تحمل میکنند. مدت زمان ایجاد سرمازدگی بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه تخمین زده میشود. با توجه به تمام عوامل ذکر شده، خسارات ناشی از سرمازدگی میتواند برگشتپذیر و یا غیرقابل برگشت باشد.